HTML

Linux admin hogyanok

Köszöntelek a Linux admin hogyanok blogomon! Munkám során, sok saját jegyzetet készítek, hogy visszakeresve könnyebben menjen legközelebb. Arra gondoltam, ezt meg is osztom, hátha másoknak is segítségére válik. Enjoy! :)

Friss topikok

  • bAndie91: volumeDown+middle+Hangup kombinációval sikerült "Downloading" módba boot-olni (gondolom egyenlõ a ... (2011.02.18. 12:41) Android update (HTC magic 1.6-2.1)

Linkblog

Clusterlab dependencies error Centos-on

burgerrecords 2010.10.14. 14:34

Nos a helyzet a következő:

Centos 5-ön készülünk cluster-t építeni, Pacemaker és OpenAIS alapokon. A clusterlabs-on remek kis leirásokat, sőt saját repo-t találunk a szükséges szoftvereinkhez. Felrakjuk a repo-okat, aztán fel yum-ozzuk, illetve csak felyummoznánk a különbözö cluster komponenseket, mivel a telepítés elszáll a következő hiba üzenettel:

"Error: Missing Dependency: libcpg.so.2(OPENAIS_CPG_1.0)(64bit) is needed by package cman-2.0.115-34.el5_5.3.x86_64 (updates)".

Plusz még 3 további függöségre is panaszkodik. De minket nem ver át, keressünk rá az említett modulokra: "locate libcpg.so.2", hoppá, de hát ezek fent vannak a gépen, mégis mi a baja? A problémája a kedvenc centos szerverünknek, hogy az openais csomag verziója kissé elavult. Nincs már dolgunk mint leszedni, majd frissiteni. A módszer a következő lépésekben a legelejéről.

1, Először is szükségünk lesz a remek EPEL repo-ra tehát telepitsük:

su -c 'rpm -Uvh http://download.fedora.redhat.com/pub/epel/5/i386/epel-release-5-3.noarch.rpm'
2, Továbbá szükségünk lesz a Clusterlabs saját repojára:

wget -O /etc/yum.repos.d/pacemaker.repo http://clusterlabs.org/rpm/epel-5/clusterlabs.repo
3, Most jönne a Pacemaker install, de mivel tudjuk hogy ez elszállna függöségi problémákra hivatkozva, előzzük is gyorsan meg és kérdezzük le az open is jelenlegi verzióját:

rpm -qa|grep openais
openais-0.80.6-16.el5

Ez bizony elavult, jelenleg már 1-es verzió felett járunk, természetesen a cluterlabs repojában is azt kapjuk, viszont ha ez is fent van, akkor összeakadnak. Tehát töröljuk, méghozzá ignorálva a függöségeket, mert azok kellenek majd nekünk a következő verzióhoz is:

rpm -e --nodeps openais-0.80.6-16.el5

Most már nincs akadálya a pacemaker telepítésének, gépeljük is be a parancsot azon nyomban:

yum install -y pacemaker corosync heartbeat
Szép hosszú listát kapunk, amiben vígan jelzi, hogy sikerült feloldania minden függöséget, pár perc telepítés után pedig megkapjuk a jól megérdemelt  Complete!  üzenetünket.

Cluster telepítésröl és annak beállításáról késöbb lesz még szó és talán még lépésről lépésre levezetett "hogyan" is, szóval érdemes lesz vissza látogatni. Cheers :)

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxadmin.blog.hu/api/trackback/id/tr122371644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása