HTML

Linux admin hogyanok

Köszöntelek a Linux admin hogyanok blogomon! Munkám során, sok saját jegyzetet készítek, hogy visszakeresve könnyebben menjen legközelebb. Arra gondoltam, ezt meg is osztom, hátha másoknak is segítségére válik. Enjoy! :)

Friss topikok

  • bAndie91: volumeDown+middle+Hangup kombinációval sikerült "Downloading" módba boot-olni (gondolom egyenlõ a ... (2011.02.18. 12:41) Android update (HTC magic 1.6-2.1)

Linkblog

samba share telepites

burgerrecords 2010.09.22. 18:06

 

Következzen egy szintén  elég gyakori és mindennapos feladat. Samba share létrehozása. Windows uralta világunkban, elég magas számban a Linux szervereket is windows munkaállomásokról érik el. Kell egy kapocs, amivel a két eléggé különböző rendszer szót ért. Ez a kapocs a Samba, ami az ún. smb protokollt használja és elsődleges célja a nyomtató és file megosztás volt. Persze rengeteg hasznos (és haszontalan) kiegészítő érhető el hozzá, most azonban csak a legklasszikusabb felhasználásra vetünk pár pillantást.

Tehát adott egy Centos 5.5 (mi más) szerverünk, aminek egy könyvtárat (vagy többet) szeretnék hálózaton megosztani, és a hálózaton belül elérhetővé tenni. Ezt az elérhetőséget viszonylag finomat vezérelhetjük, tehát lehet bárki számára elérhető, lehet felhasználó/jelszó párossal saját samba userekkel elérni, de akár különböző címtárszolgáltatás alapú authentikációt is végezhetünk. Active Directory-val összehegeszteni mókás feladat, azonban azt majd máskor dokumentáljuk (egyszer elég volt végigcsinálni :) )

Telepítsük a samba szervert a gépünkre:

yum install samba

Ha készen vagyunk, a fő konfigurációs file szerkesztésének neki is állhatunk. Az alap konfig file, szép hosszú, rengeteg kommenttel és kikommentezett opcióval, én rendszerint ezeket lementem (mv /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf.bak) majd újra létrehozva a file-t, csak a legfontosabb adatokat rakom bele. Így számomra jobban átlátható, de persze ez mindenkinek a saját ízlése szerint. Tehát a lecsupaszított konfig file:

vi /etc/samba/smb.conf

[global]
        workgroup = windows domain vagy workgroupod
        server string = Samba Server Version %v
        passdb backend = tdbsam
        cups options = raw

[homes]
        comment = Home Directories  
        read only = No
        browseable = No

[printers]
        comment = All Printers
        path = /var/spool/samba
        printable = Yes
        browseable = No
        available = No

[shared]
        comment = /shared
        path = /shared
        valid users = lscswebadmin
        read only = No

 

A konfig file-ban a [global] szekció jelzi az alapbeállításokat. Mint ahogy írtam, rengeteg mást is oda lehet meg rakni. Az összes többi kapcsos zárójel, pedig a különböző megosztások és azok beállításai. Ezekből csak a [home] share ami még kötelező megadni, a többi csak saját példa.

A legegyszerűbb authentikáció, ha létrehozunk egy samba usert a saját kis beépített tool-jával.

smbasswd -a sajatsambauseredneve

 remek kis tool-ok járnak a samba-hoz,  sok mindent meg lehet velük oldani CLI-ben.

Pl így listázható ki a samba userek:

pdbedit -L

Ami fontos még, a megosztott könyvtárak linux szintű jogosultságai. Tehát ha hozzárendeled egy userhez a könyvtárat, amit megadsz neki a konfigurációban, sok fejfájástól kímélhet meg, ha  osz szinten is van jogosultsága abba írni :) Tehát vagy írás+olvasás jogot adsz (persze ha akarsz is bele írni) nem csak a tulajnak, vagy ha pedig az egész tulajdonjogot átruházod a usernak chown-al (persze ha van olyan nevű OS user).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxadmin.blog.hu/api/trackback/id/tr922315830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása