HTML

Linux admin hogyanok

Köszöntelek a Linux admin hogyanok blogomon! Munkám során, sok saját jegyzetet készítek, hogy visszakeresve könnyebben menjen legközelebb. Arra gondoltam, ezt meg is osztom, hátha másoknak is segítségére válik. Enjoy! :)

Friss topikok

  • bAndie91: volumeDown+middle+Hangup kombinációval sikerült "Downloading" módba boot-olni (gondolom egyenlõ a ... (2011.02.18. 12:41) Android update (HTC magic 1.6-2.1)

Linkblog

Tomcat 6 telepítése CentOS 5-re

burgerrecords 2010.09.22. 16:12

Első bejegyzésként, egy gyakori és mindennapos telepítéssel inditok. Mivan akkor ha legujabb tomcat-re és legújabb sun-os JDK-ra van szükségünk? Ugye a jelenlegi repo-ok csak tomcat 5-ot tartalmaznak, JDK-ból is csak OpenJDK-t. Najó van valami jdk.x86_64 csomag a centos alaprepoiban is, de ezt sose mertem kiprobálni még :)

Szóval kezdjük is el. A tomcat ugye nem más, egy java nyelven irodótt webszerver, ergo alapkövetelmény a java, szóval irány a sun, bocs az oracle honlapja, beszerezni a legfrissebb JDK-t:

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk6-jsp-136632.html

a szerverünkön pedig, a már jó előre létrehozott /usr/java/ könyvtárba, wget-tel mentsük le. Egy szép hosszú és nehezen olvasható file lesz a jutalmunk ha letölt, ezt érdemes valami emészhető formába átnevezni mv-vel. Példánkban ez jdk.rpm.

Majd tegyük futatthatóvá a telepítő szkriptet:

$chmod 755 jdk.rpm

És akkor futassuk is:

$./jdk.rpm

Ezek után néhány enter és kész is vagyunk a sun JDK telepítéssel. Persze mégse vagyunk kész, mert most jönnek az útómunkák. Ha volt esetleg openJDK a gépünkön, akkor adjuk meg az alapértelmezett java-t neki. Ezt a jó öreg /sbin/alternatives segítségével tesszük meg:

$alternatives --config java

There are 3 programs which provide 'java'.

  Selection    Command
-----------------------------------------------
*  1           /usr/lib/jvm/jre-1.6.0-openjdk.x86_64/bin/java
   2           /usr/lib/jvm/jre-1.4.2-gcj/bin/java
 + 3           /usr/java/jdk1.6.0_21/bin/java

Enter to keep the current selection[+], or type selection number: 3

teszteljük, hogy tetszik e ez neki:

$java -version
java version "1.6.0_21"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_21-b06)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 17.0-b16, mixed mode

Ezek után adjuk meg a környezeti változokat, legegyszerübb ha bepakoljuk a /etc/profiles file-ba a következő befegyzést.

export JAVA_HOME=/usr/java/latest
export PATH=/usr/java/latest/bin:$PATH

majd file mentés, és hozzuk a tudtára hogy egyből hogy használja is a megadott környezeti változokat, "szorszoljuk" le :

$source /etc/profile

Ezek után  ha a az:

echo $JAVA_HOME- ra megkapjuk hogy /usr/java/latest akkor bingo!  Java JDK telepités kipipálva.

 

Következhet a Tomcat.

A jó öreg tomcat egy apache project, remekul kiegészítik egymást a httpd/apache2 termékkel, de ha javas környezetben, elég jól jön a tomcat, szóval barátkozzunk meg vele és használjuk lelkesen :)

A http://tomcat.apache.org/download-60.cgi címről szépen le is tölthetjük a legfrissebb változatott, majd a szintén előre létrehozott /usr/tomcat konyvtárban kicsomagoljuk. A tomcat telepítés ezzek kész is :) persze, itt is kellenek még nekünk utómunkák. Elöször az /etc/profile file-hoz, adjuk meg a tomcat környezeti változoját, vagyis:

export $CATALINA_HOME=/usr/tomcat/apache-tomcat-6.0.18A tomcat-nek illik tomcat user alatt futnia, szóval hozzuk ezt is létre:

group add tomcat
useradd -g tomcat -d /usr/tomcat/ tomcat

chown -R tomcat:tomcat /usr/tomcat

 

Ezek után hozzuk létre az inditó szkriptet, aminek köszönhetően,  aztán service tomcat start/stop parancsal tudjuk inditani/leállítani a konzolból a tomcatünket:

vi /etc/init.d/tomcat

#!/bin/sh
# Tomcat init script for Linux.
#
# chkconfig: 2345 96 14
# description: The Apache Tomcat servlet/JSP container.

export JAVA_HOME=/usr/java/jdk1.6.0.21
export CATALINA_HOME=/usr/tomcat/apache-tomcat-6.0.18

JAVA_OPTS="$JAVA_OPTS  -Xms128m  -Xmx512m  -XX:PermSize=32m  -XX:MaxPermSize=128m "
JAVA_OPTS="$JAVA_OPTS  -Xss2m  -XX:+UseConcMarkSweepGC  -XX:+CMSClassUnloadingEnabled "
export JAVA_OPTS

/bin/su tomcat $CATALINA_HOME/bin/catalina.sh $*


 

 Nagyjából ennyi, készen is lennénk. Bár a példánkban Centos 5.5 -os rendszert használtam, ez nagyjából minden linux disztron hasonló képen zajlik.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxadmin.blog.hu/api/trackback/id/tr742315556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása