HTML

Linux admin hogyanok

Köszöntelek a Linux admin hogyanok blogomon! Munkám során, sok saját jegyzetet készítek, hogy visszakeresve könnyebben menjen legközelebb. Arra gondoltam, ezt meg is osztom, hátha másoknak is segítségére válik. Enjoy! :)

Friss topikok

  • bAndie91: volumeDown+middle+Hangup kombinációval sikerült "Downloading" módba boot-olni (gondolom egyenlõ a ... (2011.02.18. 12:41) Android update (HTC magic 1.6-2.1)

Linkblog

iptables default policy ACCEPT/DROP

burgerrecords 2010.09.29. 13:20

Ubuntu szerverrel kevesebbet találkozom, de mikor igen, gyakran megtréfál, mivel sok minden máshogy van rajta mint egy jó kis klasszik redhaten vagy centoson. Szóval egy ubuntu 10.10-es szerveren fut egy Oracle 11g adatbázis kiszolgáló, ami a mostani történet szempontjából nem is fontos, csak azért legyünk pontosak. Egy ártatlan apache és kernel frissítés után, jó öreg iptables barátunk eldobta az agyát, és a default policy-ket mind átállítgatta. A dolog ott tűnt fel, hogy meg egy ssh-t se tudtam létrehozni. De konkrétan minden csomagot dobott, szóval a net se ment. Nem nagy cucc visszaállítani, de volt pár köröm mire, rájöttem mi a gond (koszi DeeJayy).

Alapból az iptablesnek a következőkeppen kéne kinéznie, ha egy egyszerűen lekérdezed a státuszat:

iptables -L -n
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination        

Chain FORWARD (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination        

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination

Na most az upgrade ezeket szépen elállította, és ubuntus jó szokás szerint, kissé fura formázattal adta elő. No worries, adjuk ki a következő parancsokat:

iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT

És rendben is lettünk. Értelemszerűen visszafelé is működik, tehát ha DROP-ot raksz a parancs végére, akkor mindent eldobsz, és kobiztonságos szervered lesz :DD

Ezek után már csak adjuk hozza a szabályokat, amiket nagy okosan előtte kireseltünk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxadmin.blog.hu/api/trackback/id/tr232332127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása